Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Annorlunda lagar i Thailand

Annorlunda lagar i Thailand

Duktiga jurister, dommare och advokater runt om i världen arbetar ständigt med att tolka och tillämpa lagar som är skapade för att upprätthålla ordning och rättvisa i sina respektive länder. Många gånger kan dessa lagar verka självklara och universella, men det finns tillfällen då vissa nationella bestämmelser kan verka udda eller överraskande för utomstående. Advokatbyråer runt om i världen har ibland den utmanande uppgiften att vägleda sina klienter genom dessa unika och ibland förbryllande regelverk. Till exempel, i Schweiz är det olagligt att spola toaletten efter klockan 22.00 i en lägenhet på grund av ljudföroreningar. I Storbritannien finns det en lag som förbjuder att bära rustning in i parlamentet. Och i Australien är det förbjudet att namnge sitt barn ”Batman”. Dessa exempel visar på den fascinerande mångfalden av lagar som finns runt om i världen och understryker vikten av kunniga advokater som kan vägleda individer och företag genom de juridiska labyrinterna i olika länder. Med detta i åtanke, låt oss dyka djupare in i några av Thailands mest unika lagar.

Thailändsk advokat

Strandrökning

Sedan 2014 har e-cigaretter varit förbjudna i Thailand, och överträdelser kan leda till både böter och fängelsestraff. Från början av 2018 har det även införts förbud mot att röka traditionella cigaretter på vissa kända stränder. Bryter man mot detta kan man riskera böter som kan sträcka sig upp till 26.000 kronor eller till och med fängelse. Anledningen till detta strikta förbud är myndigheternas önskan att minska nedskräpningen av dessa natursköna platser.

 • Patong, Phuket
 • Bo Phut, Ko Lanta, Krabi
 • Khlong Dao, Ko Lanta, Krabi
 • Bang Saen, Pattaya
 • Tam Pang, Ko Si Chang, Chon Buri
 • Hua Hin, Prachuap Khiri Khan
 • Cha-am, Phetchaburi
 • Ko Khai Nok, Ko Yao, Phang-nga
 • Ko Khai Nai, Ko Yao, Phang-nga
 • Chalatat, Songkhla
 • Tha Wa Sukri, Pattani
 • Laem Sing, Chanthaburi
 • Sai Ri, Chumphon

Fotografera med öl

Efter att militärjuntan tog makten i Thailand har reglerna kring alkohol blivit strängare. Att posera för en selfie med en öl kan leda till böter på över 100 000 kronor eller fängelse. Denna lag bygger på en tidigare regel som förbjuder uppmuntran till alkoholkonsumtion. Det finns rykten om att om etiketten tas bort från flaskan kan lagen kringgås, men det är inget vi rekommenderar att testa.

Behandla valutan med respekt

I Thailand är det olagligt att trampa på landets valuta, Baht, eftersom både sedlar och mynt bär bild av den älskade kung Bhumibol. Efter hans bortgång 2016 blev respekten för hans bild ännu viktigare, och det är bäst att behandla alla bilder av honom med största respekt.

Tuggummi på offentliga platser

Många anser att det är oartigt att kasta tuggummi på marken, men i Thailand kan det även leda till böter. Om man blir påkommen med att kasta tuggummi kan böterna vara så höga som 5000 kr, och om man inte kan betala direkt kan det även leda till fängelse.

Spel och vadslagning

Hasardspel har varit olagligt i Thailand sedan 1935, med undantag för vissa former av trav och det nationella lotteriet. För den som överväger att spela onlinepoker eller liknande under sin vistelse i Thailand kan det vara klokt att tänka om.

Inga ljud under nationalsången:

Två gånger om dagen, klockan 08:00 och 18:00, spelas den thailändska nationalsången över högtalare på offentliga platser och i radio- och TV-sändningar. Under dessa tider förväntas alla stanna upp och visa respekt genom att vara tysta och stå stilla tills sången är över.

Kör inte bil utan skjorta:

I Thailand är det olagligt att köra bil utan att bära en skjorta. Oavsett hur varmt det kan vara, bör förare alltid se till att de är klädda på överkroppen när de kör på vägarna.