Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Hur är det nu med snus i Thailand

Hur är det nu med snus i Thailand

Snus i Thailand - En tobaksbonde

Att ta med sig snus hemifrån är ett förberedande steg som inte kan underskattas när man reser till Thailand. Även om det är lagligt att ta med snus för personligt bruk, får mängden inte överstiga 250 gram tobak per person. Det inkluderar alla former av tobak och motsvarar cirka fem dosor lössnus eller tio dosor portionsnus, beroende på dosans storlek. Att ta med sig en extra dosa snus kan rädda situationen, då det kan vara knepigt att finna snus på plats.

2. Beställ från nätet: Alternativ och begränsningar

Att beställa snus online från Sverige kan vara en lösning, men det finns begränsningar. Införsel av tobak som överstiger 250 gram kräver licens, och höga tull- och fraktavgifter gör att detta sällan är värt det. Däremot finns företaget Siamsnus.com i Thailand som producerar och säljer snus lokalt. Enligt uppgift är snuset smakligt, och priset är ofta lägre än för svenskt snus. Leverans sker till hela Thailand inom 2-3 dagar, och rabatter kan erbjudas vid större inköp.

3. Be någon att skicka snus till dig? Regler och råd

En annan lösning kan vara att be någon att skicka snus till dig, men här blir reglerna komplexa. Johan Badenhorst från den Thailändska ambassaden understryker att de thailändska tullreglerna är svårtolkade och att det inte finns specifika bestämmelser för snus. Även om snus inte är olagligt, finns inga garantier för att det klarar tullen, särskilt om det överstiger gränsen på 250 gram. En licens krävs för större mängder, och detta innebär att postvägen inte är en pålitlig lösning.

4. Köp på plats: Var och till vilket pris

För den som inte vill riskera att bli utan finns möjligheten att köpa snus i Thailand. Många svenska barer och restauranger erbjuder ett varierande utbud av svenskt snus, men priserna är generellt sett högre än i Sverige. Det finns en rad ställen som regelbundet säljer snus, och lokal kunskap eller tips från andra resenärer kan hjälpa dig att hitta dessa platser. Sammanfattningsvis, om du är en snusare på resa i Thailand, kan dessa tips och information göra din resa mycket smidigare. Oavsett om du väljer att ta med dig ditt snus, köpa det på plats eller pröva det lokalt tillverkade snuset, kommer lite planering och förståelse för de lokala lagarna och reglerna att gå långt. Din snusupplevelse i Thailand behöver inte vara komplicerad om du är väl förberedd.

Regler och tullavgifter: Snus och andra restriktioner

När du reser till Thailand, finns det flera regler att tänka på. Förutom ett giltigt pass som måste vara aktuellt minst 6 månader efter ankomst och en returbiljett, får du bara ta med dig personliga tillhörigheter som inte överstiger ett värde av 20 000 baht, eller cirka 6000 svenska kronor. Särskilda regler gäller för tobak, alkohol och mat. För snus gäller en gräns på 250 gram utan skatt. Det motsvarar ungefär en stock portionssnus och ungefär sex dosor lössnus. Om vikten på ditt snus är under 250 gram, kan du passera genom säkerhetskontrollen utan bekymmer. Att ta med mer än 250 gram snus är olagligt och klassas som smuggling, med risken att betala böter på fyra gånger varornas värde.

Snus i Thailand: Tillgänglighet och legalitet

Många svenskar snusar i Thailand, och detta har lett till att diverse platser i landet säljer snus. Det inkluderar barer och restauranger som ofta gör detta utan rätt tillstånd, och därmed bryter mot Thailändsk lag. Det finns dock lokala snusmärken i Thailand som liknar svenskt snus, såsom Ettan, General och Grov. Dessa tillverkas och säljs enligt thailändsk lag och erbjuder en laglig alternativ till de som önskar snusa under sin vistelse.

Skicka snus till Thailand: Restriktioner och risker

För de som redan har packat ner 250 gram snus för sin resa, är det inte möjligt att få mer snus skickat utan att bryta mot Thailändska importlagar. Detta gäller oavsett om du är i Krabi, Bangkok eller Phuket, då reglerna är likadana överallt.

Ta med snus till Thailand: 5 bästa tipsen

  1. Ta inte med mer än 250 gram snus till Thailand.
  2. Om du tar med 250 gram, kan du inte få snus skickat till dig.
  3. Om du tar med dig mer än de tillåtna gränserna, kan du råka ut för dryga böter.
  4. Det finns inhemskt snus att köpa i Thailand som uppfyller lagkraven.
  5. Vid osäkerhet, hör av dig till ambassaden för klarläggande av regler.

Genom att vara medveten om och följa de gällande reglerna och begränsningarna kan snusare njuta av sin semester i Thailand utan bekymmer. Det handlar om att respektera lagarna och förstå riskerna med olaglig import och köp. Det inhemskt tillverkade snuset erbjuder en laglig och tillgänglig lösning för de som önskar fortsätta snusa under sin tid i det populära resmålet.