Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Tuk tuk i Sverige

Tuk tuk i Sverige

Tuk tuk i Sverige

I princip alla som har varit i Thailand har åkt tuk tuk, en liten mopedliknande trehjulig bil som enkelt tar sig fram i trånga gränder och tät trafik. Numera går det även att hitta och åka Tuk tuk i Sverige, även om taxitjänsten än så länge bara går att hitta i storstäderna. Dessutom pågår utvecklingen att göra dessa fordon mer miljövänliga.

Vad kostar tuk tuk i thailand?

  • Vad är en Tuk-Tuk? Tuk-tuks är trehjuliga, öppna fordon som vanligtvis kan bära upp till 4 personer (förutom föraren). De är kända för att köra i förvånansvärt höga hastigheter. Namnet ”tuk-tuk” kommer från ljudet av de tidiga modellernas bullriga motorer.
  • Kostnad för en Tuk-Tuk-åktur: Trots att de är små och enkla kan tuk-tuks vara dyrare än vanliga taxibilar. En tuk-tuk-resa kostar vanligtvis mellan 100-150 baht, medan en taxamätartaxi kan kosta mellan 50-70 baht för samma sträcka. I turisttäta områden som Siam, Silom och Sukhumvit kan vissa tuk-tuk-förare försöka ta ut orimligt höga priser från ovetande turister, ibland upp till 400 baht för en kort resa.
  • Försiktighetsåtgärder: Medan tuk-tuks erbjuder en unik upplevelse, finns det några saker att vara medveten om. Säkerhet kan vara en oro eftersom de är öppna och saknar säkerhetsbälten. Dessutom är det vanligt med bedrägerier där förare tar ut överpriser eller insisterar på att ta passagerare till specifika butiker där de får provision.
  • Förhandla om priset: Det är viktigt att alltid förhandla om priset innan du kliver på en tuk-tuk. Detta hjälper till att undvika överraskningar när det är dags att betala.
  • Framtiden för Tuk-Tuks: Elektroniska tuk-tuks har introducerats i Thailand som ett miljövänligare alternativ. Dessa tuk-tuks producerar inget buller eller avgaser, vilket gör dem till ett bättre val för passagerare som är miljömedvetna.

Bensin kontra eldrivna tuk tuk

Tuk tuk är utan minsta tvekan ett av de vanligaste taxifordonen i Bangkok och går det att köra tuk tuk i en mångmiljonstad som den Thailändska huvudstaden, ja då går det att köra Tuc tuc bil i Sverige också. Med internationella mått mätt är Stockholm en liten storstad, men trafikproblemen är desamma världen över. Då krävs det innovativa lösningar som enkelt kan förflytta personer från punkt A till punkt B utan att det kostar skjortan.

Problemet med traditionella tuk tuk är att de är bensindrivna och således inte särskilt miljövänliga. Ett annat problem är säkerheten. I Asien finns inte samma hårda trafikregler som i Sverige och därför är ett tips inför thailandresans packning att packa ner ett enklare första hjälpen-kit. I västvärlden pågår utvecklingen mot eldrivna miljövänliga tuk tuk med hög säkerhet.

Tuk tuk i Sverige – är det lönsamt?

Frågan huruvida det är lönsamt eller inte att köra tuk tuk i Sverige är inte helt enkel att svara på. Det finns små elbilar för 1-2 personer som går att köra på landsväg, som konkurrerar såväl miljömässigt som säkerhetsmässigt med en tuk tuk. En tuk tuk är främst framtagen för att köras i det centrala delarna av städer och är inte särskilt lämpade för landsvägskörning. En tuk tuk på motorväg är helt och hållet uteslutet.

För den som inte vill skaffa bil men är less på att cykla i ur och skur, kan en tuk tuk vara en väl värd investering. Den är enkel att parkera när du till exempel är inbjuden på kortspel hos kompisen någon mil bort och de är ett mycket smidigt fordon att pendla fram och tillbaka till jobbet i.

Svensktillverkad tuk tuk

Det svenska företaget Clean Motor utvecklar tuk tuk i Sverige och bygger dem sedan i Indien. Det är dessa tuk tuk som används i taxiverksamhet i bland annat Göteborg och de säljs även till privatpersoner som vill ha ett miljövänligt fordon som går att köra på landsväg med. Grunddesignen är densamma som på en klassisk tuk tuk men den svenska varianten har en modern strömlinjeformad design och drivs på el.

Tuk tuk är inte längre ett fordon för att köra turister i de asiatiska länderna. En svensktillverkad tuk tuk kan liknas vid ett eldrivet kärleksbarn mellan en klassisk tuk tuk och en EU-moped.