Hoppa till innehåll
Home » Blogg » Tuk tuk i Sverige

Tuk tuk i Sverige

  • av
Tuk tuk i Sverige

I princip alla som har varit i Thailand har åkt tuk tuk, en liten mopedliknande trehjulig bil som enkelt tar sig fram i trånga gränder och tät trafik. Numera går det även att hitta och åka Tuk tuk i Sverige, även om taxitjänsten än så länge bara går att hitta i storstäderna. Dessutom pågår utvecklingen att göra dessa fordon mer miljövänliga.

Bensin kontra eldrivna tuk tuk

Tuk tuk är utan minsta tvekan ett av de vanligaste taxifordonen i Bangkok och går det att köra tuk tuk i en mångmiljonstad som den Thailändska huvudstaden, ja då går det att köra Tuk tuk i Sverige också. Med internationella mått mätt är Stockholm en liten storstad, men trafikproblemen är desamma världen över. Då krävs det innovativa lösningar som enkelt kan förflytta personer från punkt A till punkt B utan att det kostar skjortan.

Problemet med traditionella tuk tuk är att de är bensindrivna och således inte särskilt miljövänliga. Ett annat problem är säkerheten. I Asien finns inte samma hårda trafikregler som i Sverige och därför är ett tips inför thailandresans packning att packa ner ett enklare första hjälpen-kit. I västvärlden pågår utvecklingen mot eldrivna miljövänliga tuk tuk med hög säkerhet.

Tuk tuk i Sverige – är det lönsamt?

Frågan huruvida det är lönsamt eller inte att köra tuk tuk i Sverige är inte helt enkel att svara på. Det finns små elbilar för 1-2 personer som går att köra på landsväg, som konkurrerar såväl miljömässigt som säkerhetsmässigt med en tuk tuk. En tuk tuk är främst framtagen för att köras i det centrala delarna av städer och är inte särskilt lämpade för landsvägskörning. En tuk tuk på motorväg är helt och hållet uteslutet.

För den som inte vill skaffa bil men är less på att cykla i ur och skur, kan en tuk tuk vara en väl värd investering. Den är enkel att parkera när du till exempel är inbjuden på kortspel hos kompisen någon mil bort och de är ett mycket smidigt fordon att pendla fram och tillbaka till jobbet i.

Svensktillverkad tuk tuk

Det svenska företaget Clean Motor utvecklar tuk tuk i Sverige och bygger dem sedan i Indien. Det är dessa tuk tuk som används i taxiverksamhet i bland annat Göteborg och de säljs även till privatpersoner som vill ha ett miljövänligt fordon som går att köra på landsväg med. Grunddesignen är densamma som på en klassisk tuk tuk men den svenska varianten har en modern strömlinjeformad design och drivs på el.

Tuk tuk är inte längre ett fordon för att köra turister i de asiatiska länderna. En svensktillverkad tuk tuk kan liknas vid ett eldrivet kärleksbarn mellan en klassisk tuk tuk och en EU-moped.